تجارت الکترونیک E-Commerce
«دانش، قدرت است» و «محتوا، اصل است».
تجارت (کسب و کار)های الکترونیک موفق، آنهایی هستند که نیاز مشتریان خود را شناخته و این نیاز را با محتوای مرتبط تطبیق می دهند. توانایی ساختن چنین کسب و کاری محدود به متخصصان نیست، نکته جالب توجه آن است که بیشتر کسب و کارهای آنلاین موفق توسط دانشجویان آغاز شده است.
در اینجا لازم است تفاوت میان واژه های E-business و E-commerce را بررسی کنیم، درحالیکه اشتباها از این دو واژه به صورت یکسان استفاده می شود.
E-Commerce به جنبه های کسب و کار آنلاین برمی گردد که شامل مبادلات میان مشتریان، شرکای تجاری و فروشندگان می باشد. به عنوان مثال تأمین کنندگان با توزیع کنندگان ارتباط دارند.
E-Business حاوی این عناصر است، اما شامل عملیاتی نیز می باشد که در خود تجارت مدیریت می شوند. مانند: تولید، توسعه، پایه مشارکت و مدیریت تولید، اینها جنبه های e-business هستند که در e-commerce نمی گنجند.
تداوم e-business در راستای فناوری، به روز شدن سیستم ها و . . . تحقق می یابد، که باعث رضایت مندی مصرف کنندگان خواهد بود، در غیر این صورت مشتریان به سمت رقبا جذب خواهند شد.
یک رسانه آنلاین امکان پرداخت اجاره خانه، صورت حساب ها، نوشتن و پرداخت چک، خرید و فروش سهام و اوراق بهادار، سرمایه گذاری در بورس و زمینه های دیگر، واگذاری و پرداخت وام، رهن خانه و مدیریت آسان دارایی ها را در منزل یا محل کار در اختیار افراد قرار می دهد.
به زودی چیزی به نام پول به شکل سنتی آن دیگر وجود نخواهد داشت، پول با جایگزینهای فوق العاده ای مانند کارت های اعتباری و پول الکترونیکی از رده خارج خواهد شد. به جای اپراتورها و کشرها، نرم افزارهای هوشمند روابط مالی میان اشخاص و شرکت ها را در دنیای گسترده اینترنت مدیریت خواهند کرد. نیاز شما برای بهره برداری از دنیای وسیع امکانات تجارت الکترونیک، تنها یک کامپیوتر و خط ارتباطی است، با پر کردن فرم های پرداخت دیجیتالی محصولات را سفارش می دهید، خرید انجام شده، محصول برای شما ارسال می گردد!
امروزه یکی از نیازهای مشتریان، امکان دسترسی 24 ساعته در تمام 7 روز هفته و بدون محدودیت تعطیلی و . . . به فروشگاهها، خدمات و محصولات است. از دیگر نیازهای زندگی نوین امروز دریافت مشاوره حرفه ای در زمینه محصول یا خدمات مورد نیاز، سرعت در دسترسی به محصولات و خدمات و . . . است.
مطمئنا در عصر زندگی نوین، تنها کمپانی هایی قادر به رقابت و کسب پیروزی خواهند بود که هرچه صادقانه تر و تخصصی تر چنین خدماتی را برای مشتریان خود فراهم آورند.
تجارت (کسب و کار)های brick-and-mortar (تجارت هایی که نیاز به حضور فیزیکی دارند) در گستره جهانی به سرعت در حال تبدیل به تجارت (کسب و کار)های click-and-mortar (تجارت هایی که با حضور آنلاین و آفلاین، به صورت غیرحضوری، امکان پذیرند.) هستند.
امروزه و در بسیاری از تجارت (کسب و کار)ها دیگر نیازی به وجود دفاتر و ادارات نیست، افراد از طریق تلفن، فکس، پست صوتی و ایمیل (پست الکترونیکی) با یکدیگر در ارتباط هستند.
شما می توانید به کسب و کار خود و کسب درآمد بپردازید، در حالیکه روی تخت خواب خود و یا پشت میز غذاخوری نشسته اید و تنها یک فرم دیجیتالی را پر می کنید!
این امکان برای همه و همینطور شما نیز وجود دارد که از همین امروز کسب و کار مورد علاقه خود را در هر زمینه ای که می خواهید پایه ریزی کنید و بدون محدودیت در زمینه سرمایه گذاری یا اجاره دفتر کار یا استخدام کارمندان و . . . به راحتی با سرمایه گذاری ای اندک برای خرید فضای مورد نیاز در اینترنت و دومین (نام کسب و کارتان)، و با یک کامپیوتر شخصی و یک خط ارتباطی به کسب درآمد بپردازید.
مشاوران کسب و کار نو صمیمانه در کنار شما هستند تا در هر زمینه ای که نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید، به صورت رایگان به شما مشاوره داده و یاری گرتان در پایه ریزی کسب و کار خودتان باشند.
سرعت در تصمیم گیری یک هنر است، پس همین حالا با یکی از مشاوران کسب و کار نو تماس بگیرید.
معرفی مدلهای تجارت الکترونیک 1
تبدیل تجارت (کسب و کار)های سنتی و رایج به تجارت (کسب و کار) الکترونیک فواید بسیاری به همراه دارد. تجارت الکترونیک، قابلیت های خصوصی سازی، ارائه خدمات کارآمد به مشتریان و مدیریت مؤثر زنجیره عرضه، یعنی مدیریت استراتژیک کانال های توزیع و فرآیندهایی را می تواند ارائه نماید که از آن پشتیبانی می کنند.
در سلسله مقالات آینده در دپارتمان تجارت الکترونیک مدرسه کسب و کار نو، به بیان و تشریح فواید تبدیل کسب و کار سنتی به کسب و کار الکترونیک خواهیم پرداخت. اما در ادامه این مطلب به معرفی مدلهای تجارت (کسب و کار) الکترونیک می پردازیم.
اصطلاح تجارت الکترونیک یا E-Commerce، اصطلاحی جدید می باشد و از اوایل دهه 90 میلادی مرسوم گردیده است، اما شرکت های بزرگ عملا طی دهه های گذشته از تجارت الکترونیک، به معنی ایجاد ارتباط توسط سیستمهای کامپیوتری بین شرکاء و مشتریان تجاری خود، استفاده کرده اند. به عنوان مثال صنعت بانکداری از EFT یا انتقال الکترونیکی سرمایه برای انتقال پول در حساب های بانکی استفاده کرده است. علاوه بر این شرکت های بسیاری از EDI یا تبادل الکترونیکی داده ها استفاده کرده اند که تسهیلاتی را در زمینه استانداردسازی فرم های تجاری از جمله سفارشات خرید و صورت حساب ها فراهم نموده است. این قابلیت امکان به اشتراک گذاشتن الکترونیکی اطلاعات را با مشتریان، فروشندگان و شرکای تجاری فراهم کرده است. شاید تا چند سال گذشته، تجارت الکترونیک تنها برای شرکت های بزرگ امکان پذیر بوده، اما امروز با به کارگیری شبکه جهانی اینترنت، کسب و کارهای کوچک نیز امکان استفاده از EDI را به دست آورده اند.
از جمله پیشگامان تجارت الکترونیک که نقش تعیین کننده ای در بازشناخت گروههای صنعتی و مدلهای تجاری در وب داشته اند، می توان eBay، Amazon و Yahoo! را نام برد.
1ـ مدل ویترین فروشگاه (Storefront)
مدل ویترین فروشگاه (Storefront) دقیقا همان چیزی است که بسیاری از مردم با شنیدن نام «تجارت الکترونیک» به ذهنشان خطور می کند. این مدل با ارائه ترکیبی از روند گردش کار، رعایت موارد امنیتی، پرداخت آنلاین و ذخیره سازی اطلاعات، صاحبان کسب و کار را قادر می سازد تا بتوانند محصولات خود را به صورت آنلاین به فروش برسانند. این مدل، شکل اساسی تجارت الکترونیک است که در آن خریداران و فروشندگان، به طور مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و دیگر خبری از دلالان و واسطه ها نیست.
صاحبان کسب و کار برای هدایت و کنترل تجارت الکترونیک بر اساس مدل ویترین فروشگاه باید به موارد زیر توجه نمایند:
ـ تهیه کاتالوگ های آنلاین از محصولات خود،
ـ دریافت سفارشات از طریق سایت های وب،
ـ پشتیبانی از اطلاعات پرداخت ها و حفظ آنها به صورت محرمانه،
ـ به وجود آوردن بستر امنیتی قابل اعتماد برای حفظ اطلاعات محرمانه اشخاص و شرکت،
ـ مدیریت بر داده های مشتریان،
ـ ارسال کالا برای مشتریان،
ـ و نیز استفاده از رسانه های گوناگون برای جذب مشتریان بیشتر برای سایت های شرکت.
در این قسمت و پیش از آنکه مدل دیگری از تجارت الکترونیک را معرفی نماییم، به معرفی یکی از امکانات مورد استفاده در تجارت الکترونیک می پردازیم.
فناوری چرخه خرید (Shopping-cart)
یکی از متداول ترین امکانات به کار رفته در تجارت الکترونیک، چرخه خرید می باشد. با استفاده از این فناوری که در آن سفارشات مشتریان پردازش می گردد، این امکان به مشتریان داده می شود تا موارد خرید خود را ضمن مرور سایت های فعال در زمینه تجارت الکترونیک، جمع آوری نمایند (مانند سایت Amazon).
فرآیند پشتیبانی از چرخه خرید توسط کاتالوگ محصول انجام می گیرد که در سرور تاجر (صاحب کسب و کار) به صورت پایگاه داده ها قرار دارد. سرور تاجر (صاحب کسب و کار) محل ذخیره داده ها و سیستم مدیریتی است که توسط تاجر مورد استفاده قرار می گیرد. پایگاه داده ها بخشی از سرور تاجر است که برای ذخیره سازی و گزارش دهی حجم های زیاد اطلاعات طراحی شده است. مثلا، پایگاه داده های یک خرده فروشی آنلاین پوشاک، شامل مشخصات محصول از جمله توضیحات، تصویر، اندازه، موجودی، اطلاعات خرید، تعداد آن در انبار و تعداد سفارشات می باشد. همچنین مواردی مانند اطلاعات مشتریان، شامل اسامی، آدرس ها، داده های کارت های اعتباری و خریدهای گذشته آنها نیز در پایگاه داده ها جای دارند. موفق ترین تجارت الکترونیک بر پایه مدل (Storefront) و دارای فناوری چرخه خرید (Shopping-cart) Amazon می باشد، سایت هایwww.cdnow.com
www.eddiebauer.com و www.Kbkids.com را نیز می توان نام برد.
2ـ مدل مزایده
در این مدل محصولاتی از طریق مزایده و با کمترین قیمت به مشتریان عرضه می گردند. سایت های مزایده مانند بازارهایی عمل می کنند که کاربران می توانند نقش فروشنده یا خریدار را در آنها بازی نمایند. فروشندگان می توانند کالاها و کمترین قیمت هایی که برای فروش آنها در نظر گرفته اند، به همراه حداکثر زمان ممکن برای بسته شدن مزایده را اعلام کنند. برخی سایت ها، اطلاعات بیشتری مانند تصویر یا توضیحی از وضعیت کالا را نیز ارائه می دهند. خریداران می توانند در سایت به جستجوی کالاهای مورد نظر خود پرداخته و آخرین قیمت پیشنهادی کالا را مشاهده کرده و در نهایت پیشنهادهای خود را ارائه دهند. این عمل در فواصل زمانی از پیش تعیین شده ای صورت می پذیرد. برخی سایت ها فرآیند ارائه پیشنهاد را خودکار کرده اند. آنها برای انجام این کار امکان ارسال بالاترین قیمت ها برای کالای مورد مزایده را از سوی خریداران فراهم نموده اند. در چنین سایت هایی یک سیستم الکترونیکی به ارائه پیشنهاد برای خریدار ادامه می دهد تا او در مزایده برنده شود و یا شخص دیگری بالاترین قیمت را پیشنهاد کند.
مدل مزایده معکوس به خریداران، امکان تعیین قیمت ها را می دهد تا فروشندگان برای برد یا باخت به رقابت بپردازند. یک نمونه از سایت های مزایده معکوس سایت www.priceline.com است که یکی از سایت های معمول برای خرید بلیط های خطوط هواپیمایی و رزرو سفرها می باشد. معمولا ظرف مدت یک ساعت پیشنهادات خریداران در Price line پردازش و بررسی می شوند. امکان ارائه سریعتر پیشنهاد برای فروشندگانی در نظر گرفته شده که می خواهند قیمت های رزرو را مورد استفاده قرار دهند. هر چند که قیمت رزرو، کمترین قیمتی است که یک فروشنده می پذیرد، اما فروشنده می تواند قیمت رزروی را در نظر بگیرد که بیش از حداقل پیشنهاد باشد. اگر هیچ پیشنهادی شرایط قیمت رزرو را نداشته باشد، مزایده ناموفق خواهد بود. بیشتر فروشندگانی که قیمت های رزرو را در priceline.com تعیین می کنند، مجموعه ای از پیشنهادات را در مدت یک ساعت پس از ارسال پیشنهاد اولیه خود دریافت خواهند کرد. البته پیشنهادات موفق در مورد کالاهایی با قیمت های رزرو تعهدآور است، یعنی خریدار و فروشنده باید نسبت به آن تعهد داشته باشند.
سایت های مزایده در هر فروش حق کمیسیونی را دریافت می کنند. هنگامی که مزایده ای کامل می شود، به فروشنده و پیشنهاد دهنده ی برنده، نتیجه اعلام می شود و روش های پرداخت و تحویل بر اساس عملکرد شرکت های مربوطه مشخص می شود. بیشتر سایت های مزایده، خود را درگیر پرداخت یا تحویل کالا نمی کنند.
مدل مزایده توسط سایت های وب B2B یا Business-to-Business نیز مورد استفاده قرار می گیرد. خریداران و فروشندگان این مزایده ها، شرکت ها خواهند بود. شرکت ها از مزایدات آنلاین برای فروش کالاهای اضافی خود و دستیابی به مشتریان جدید و حساس نسبت به قیمت ها استفاده می کنند. از جمله سایت های مزایده B2B می توان
Dove Bid Inc -----à www.dovebid.com
World Call Exchange -----à www.worldcallexchange.com
www.u-Bid-It.com
را نام برد.
3ـ مدل Portal
سایت های Portal امکان یافتن هر چیزی را که مردم به دنبال آن هستند، به بازدیدکنندگان خود می دهند. آنها غالبا اطلاعاتی در زمینه های گوناگون مانند اخبار سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ـ هنری، ورزشی، آب و هوا و نیز قابلیت جستجو در وب را به مخاطبان خود ارائه می دهند. عبارت Portal به نوعی تداعی کننده موتورهای جستجو برای ما است. موتورهای جستجو، در حقیقت Portalهای افقی یا Portalهایی هستند که اطلاعات را بر اساس عناوین متنوعی جمع آوری می کنند.
برخی Portalها کاملا تخصصی بوده و اطلاعات بسیار زیادی را در ارتباط با یک موضوع خاص جمع آوری می کنند، این Portalها اصطلاحا Portalهای عمودی نامیده می شوند.
خرید آنلاین یکی از ویژگیهای متداول بسیاری از Portalهای مهم محسوب می شود. سایت هایی مانند Yahoo.com ، Altavista.com ، About.com ، Hotbot.com صفحات خریدی را ارائه می نمایند که کاربر را به هزاران سایت حاوی محصولات متنوع هدایت می کنند.
Portalهایی که مصرف کنندگان را به تجار آنلاین، بازارهای خرید آنلاین و سایت های مزایده متصل می کنند، مزایای متعددی را فراهم می نمایند. این Portalها کاربران را در جمع آوری اطلاعات مربوط به محصولات و خدمات یاری نموده و در نتیجه مقایسه در خرید را تسهیل می نمایند. Portalها همچنین امکان مرور مستقل ویترین فروشگاه ها را به کاربران می دهند، قابلیتی که برخی از بازارهای خرید آنلاین قادر به ارائه آن نیستند. مثلا Yahoo! به کاربرانش اجازه مرور بسیاری از سایت ها را در شرایطی می دهد که پرداخت به سادگی از طریق این سایت انجام می پذیرد.
4ـ مدل اعلام قیمت خود (name-your-price)
مدل اعلام قیمت خود یا name-your-price به مشتریان این امکان را می دهد تا قیمتی را مشخص کنند که می خواهند بابت محصولات و خدمات بپردازند. بسیاری از کسب و کارهای الکترونیکی که این خدمات را ارائه می دهند با پیشگامان صنایع گوناگون از جمله صنعت جهانگردی، صنعت خرده فروشی و صنعت بانکداری مشارکت می کنند.
کسب و کار آنلاین، پیشنهاد قیمت مشتری را به شریک صنعتی مربوطه ارجاع می دهد. شریک صنعتی فردی است که می تواند در مورد فروش محصول یا خدمات به قیمت پیشنهادی مشتری، تصمیم گیری نماید. مشتری ای که قیمت پیشنهادی اش رد شده باشد، می تواند دوباره پیشنهاد جدید خود را اعلام نماید. چنانچه قیمتی پذیرفته شود، مشتری مجبور است خرید را انجام دهد.
بسیاری از کسب و کارهای الکترونیکی از عوامل هوشمند برای بهبود وب سایت های خود استفاده می کنند. عوامل هوشمند، برنامه هایی هستند که جستجو، مرتب سازی و تحلیل مقادیر عظیم داده ها را بر عهده دارند. Shoppingbotها یکی از این عوامل هوشمند هستند که می توانند جزئیات دقیق درون یک پایگاه داده منفرد را بررسی کرده و یا در کل وب به دنبال محصولات و قیمت ها بگردند.
5ـ مدل قیمت گذاری مقایسه ای
این مدل به مشتریان خود این امکان را می دهد تا به جستجوی تجار (صاحبان کسب و کار) مختلفی بگردند که پایین ترین قیمت را برای یک کالا یا خدمات خاص عرضه نموده اند. سایت های قیمت گذاری مقایسه ای غالبا از مشارکت با صاحبان کسب و کار ویژه، درآمد خود را کسب می کنند. هر چند که وجود چنین سایت هایی مناسب خواهد بود، اما کاربران باید ضمن استفاده از این خدمات دقت لازم را بنمایند، چرا که ممکن است بهترین قیمت های موجود در وب را به دست نیاورند. برخی از این سایت ها خدمات و محصولات تجاری شرکت هایی را تبلیغ می کنند که با آنها مشارکت دارند.
6ـ مدل قیمت گذاری حساس نسبت به تقاضا
یکی از نیازهای کاربران اینترنت خدمات بهتر، سریع تر و با قیمت ارزان تر می باشد. این امر با ایجاد امکان خرید در گروههای بزرگ و گرفتن تخفیف های گروهی صورت می پذیرد. در مدل قیمت گذاری حساس نسبت به تقاضا، با فروش محصولات به گروهی از افراد در یک گردش کار رو به رو می شویم. بدین ترتیب که هزینه ها در ازاء افزایش هر فرد در خرید کاهش می یابد. فروش هر محصول به تنهایی می تواند هزینه بالایی داشته باشد، چرا که فروشنده باید هزینه های خرده فروشی و سربار را در قیمت ها لحاظ کند تا بتواند سود کسب کند. با فروش مقادیر بیشتر به خریداران، هزینه های فروش کاهش یافته و امکان ارائه قیمت های پایین تر ضمن حفظ یا افزایش سود فراهم می گردد.
سایت Mob shop با آدرس www.mobshop.com محصولات خانگی، سیستمهای الکترونیکی و کامپیوترها را با استفاده از مدل قیمت گذاری حساس نسبت به تقاضا به فروش می رساند. نحوه قیمت گذاری و محصولات ارائه شده در Mob Shop، با سایر سایت های مشابه متفاوت می باشد. در نتیجه مشتریان باید سایت های مختلفی از این دست را پیش از انجام خرید، بازدید نمایند.
7ـ مدل معامله پایاپای
یکی دیگر از مدلهای تجارت الکترونیک، مدل معامله پایاپای، یا ارائه یک کالا در مقابل کالای دیگر است. سایت Itex.com با نام پیشین ubarter.com به افراد و شرکت ها این امکان را می دهد تا محصولات خود را توسط این سایت معامله نمایند. در این سایت، صاحبان کسب و کار پیشنهاد اولیه خود را بر اساس معامله پایاپای ارائه می کنند تا به توافق نهایی با خریداران برسند.
وب سایت www.isolve.com که امکان فروش محصولات مازاد و کالاهای اضافی از طریق آن وجود دارد، امکان فروش کالاها بر اساس معامله پایاپای را نیز فراهم نموده است. برای انجام معاملات در این سایت، مشتریان قیمت های پیشنهادی خود را به تاجری می فرستند و او پیشنهادات را ارزیابی می کند، توافقات نهایی معمولا شامل ترکیبی از معامله پایاپای و پرداخت پول می باشند.
بازاریابی الکترونیکی
در دنیای تجارت (کسب و کار) الکترونیک شامل e-commerce و e-business با توجه به وجود رقابت شدید و گسترده ای که میان رقبا (صاحبان کسب و کار) وجود دارد، در اختیار داشتن یک استراتژی قدرتمند بازاریابی الکترونیکی عامل برتری مهمی برای صاحبان کسب و کار الکترونیک محسوب می گردد.
بازاریابی الکترونیکی شامل اجزایی می گردد به قرار زیر:
ـ علائم تجاری
ـ تحقیقات بازاریابی
ـ بازاریابی از طریق پست الکترونیکی
ـ تبلیغات
ـ ردیابی مشتری
ـ آگهی های الکترونیکی
ـ موتورهای جستجو
ـ برنامه های وابسته (Affiliate)
ـ روابط عمومی
ـ مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
در این مبحث به بیان مختصر تک تک این عوامل می پردازیم.
استفاده از علائم (نشان های) تجاری
این علائم و نشان ها که به نوعی بیانگر نوع محصولات و یا خدمات شرکت می باشد، معمولا به صورت نام، حروف اختصاری، علامت یا نشانه خاص تعریف می گردد. این علامت می بایست خاص و منحصر به فرد باشد و نیز به سادگی در ذهن مخاطبان یادآوری گردد. علامت تجاری همچنین می بایست برای مشتریان احساس اعتماد به وجود آورده و برای آنها با ارزش باشد.
تحقیقات بازاریابی
تحقیقات بازاریابی، به شرکت ها و صاحبان کسب و کار در جهت ایجاد ساختار مجموعه بازاریابی آنها کمک می نماید. تحقیقات بازاریابی شامل:
ـ شناخت جزئیات محصولات یا خدمات،
ـ قیمت گذاری مناسب،
ـ تبلیغات
ـ و پخش و توزیع،
می گردد.
در تحقیقات بازاریابی می بایست جامعه مورد نظر، آراء و نظریات، مقالات، تحقیقات تلفنی، پرسشنامه ها و تحقیقات ثانویه که بر اساس بررسی داده های از قبل جمع آوری شده می باشند، را بررسی نمود. این پروسه به وسیله اینترنت صورت می گیرد و شیوه تازه و سریعی برای بازاریابانی محسوب می گردد که می خواهند اطلاعات مربوط به رقبا، مشتریان و صنایع را به دست آورده و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. اینترنت امکاناتی مشابه و بسیار آسان را برای مباحثات گروهی و توزیع پرسشنامه فراهم نموده است.
برای انجام مؤثر و کارآمد عملیات بازاریابی، باید به تصاویر نمایشی نیز توجه ویژه داشت، این تصاویر آماری درباره جمعیت انسانی شامل سن، جنس، وضعیت تأهل و درآمد می باشند. کسب آگاهی نسبت به اطلاعات شخصی مشتریان می تواند اولویت های خرید و قدرت خرید آنها را مشخص کند. با انجام تحقیقات و تحلیل آنها، بازاریاب ها می توانند اطلاعات لازم در مورد روحیه و خواست مشتریان را به دست آورند، که شامل شیوه زندگی آنها، زمینه های فرهنگی و ارزش های آنها می باشد.
با انجام مباحثات گروهی آنلاین، مصرف کنندگان فعلی و مستعد می توانند نظریات خود را در مورد محصولات و خدمات ارائه دهند، این پاسخ ها، عوامل اصلی برای تصمیم گیری در مورد عرضه محصولات و خدمات یا شروع معاملات جدید می باشد.
بازاریابی از طریق پست الکترونیکی
بازاریابی به وسیله پست الکترونیکی (ایمیل) روشی کارآمد و ارزان برای یافتن مشتریان مستعد می باشد. به وسیله پست الکترونیک بازاریاب می تواند عناوین و مشخصات و محصولات و خدمات مورد نیاز جامعه مورد نظر را در زمان مناسب برای آنها ارسال کرده و آگهی های تبلیغاتی ویژه ای را بر اساس علائق آنها، برایشان بفرستد. فهرست های پستی اینترنت می توانند بازاریابان را در تعیین مشتریان از طریق پست الکترونیک شخصی آنها، یاری دهند. نامه های الکترونیکی برای افرادی ارسال می گردد که علاقمندی خود را مبنی بر دریافت پیشنهادات، اطلاعات و آگهی ها را اعلام کرده باشند. ارسال نامه های الکترونیکی در تعداد زیاد به افرادی که علاقه ای به دریافت اطلاعات شرکت شما ندارند، می تواند موجب بدنامی شرکت شما گردد!
تبلیغات
تبلیغات مناسب باعث جذب افراد برای بازدید از سایت شما می گردد و نیز آنها را به خرید ترغیب می نماید. تبلیغات حتی می تواند برای افزایش وفاداری به برند (Brand) از طریق برنامه های جایزه دار، مورد استفاده قرار گیرد. تخفیف، خرید رایگان، کوپن های الکترونیکی، جوایز امتیازی و ... همه نمونه هایی از تبلیغات به شمار می آیند.
اگرچه تبلیغات روشی کارآمد و مؤثر در ایجاد و حفظ ارتباط با مشتریان مستعد است، اما نکته مهم تر کسب اطمینان نسبت به وفاداری مشتریان به شرکت، می باشد.
ردیابی مشتری
اگر چه ایجاد ترافیک (افزایش تعداد بازدید کنندگان سایت در یک تایم واحد) در سایت های تجارت الکترونیک امری مهم محسوب می گردد، اما این امر به هیج وجه به تنهایی ضامن موفقیت شما نخواهد بود. حفظ اطلاعات شخصی کاربر، ثبت بازدیدها و تحلیل نتایج تبلیغات و آگهی ها برای سنجش بازده و کارآیی پروسه بازاریابی بسیار مفید خواهد بود. با شناسایی جامعه مصرف کننده، شرکت می تواند روی فعالیت های خود تمرکز نموده و تعداد بازدیدها، مراجعات، پاسخگویی ها و خریدها را افزایش دهد.
بازاریاب ها با استفاده از فایل های log و تجزیه و تحلیل داده های آنها، بر اطلاعات مربوط به مصرف کنندگان مدیریت نمایند. فایل های log حاوی اطلاعات ایجاد شده در بازدیدهای سایت، شامل آدرس هر یک از بازدید کنندگان، آدرس های IP، زمان و دفعات بازدید می باشد.
کارت های شناسایی یا ID Cardها، اطلاعات درخواست شده از سوی کاربران را ثبت نموده و انتقال می دهند. این کارت ها مانند دستگاههای ردیابی عمل نموده و آدرس های عددی و اطلاعات مربوط به سیستم عامل مصرف کنندگان را در سایت ذخیره می کنند. Cookieها و سایر ابزارهای ردیابی، فایل های متنی هستند که توسط وب سایت ها بر روی کامپیوتر افراد ذخیره می شوند. Cookieها به سایت امکان ردیابی فعالیت های بازدید کننده را می دهند. اولین باری که کاربر از وب سایت بازدید می کند، کامپیوتر او یک Cookie دریافت می کند. سپس این Cookie، هر بار که کاربر توسط همان کامپیوتر از وب سایت دیدن می کند، دوباره فعال می گردد. اطلاعات جمع آوری شده برای نگهداری تعداد دفعات بازدید از سایت، مدت بازدید، خریدهای انجام گرفته در سایت و سایت های قبلی و بعدی بازدید شده به کار می روند. Cookieها بر روی هارد دیسک کامپیوتر کاربران باقی می مانند، اما با سایر اطلاعات موجود بر روی کامپیوتر تداخلی نداشته و علاوه بر این فایل های Cookie تنها توسط همان میزبانی قابل خواندن هستند که آن را بر روی سیستم قرار داده است.
آگهی های الکترونیکی
آگهی های تجارت (کسب و کار) الکترونیک، از طریق رسانه هایی مانند تلویزیون، سینما، روزنامه ها و مجلات و نیز کانال های آنلاین و بی سیم (wireless) مورد استفاده قرار می گیرند. انتشار آگهی ها فرصتی برای ایجاد و تثبیت نشان های تجاری به کسب و کار الکترونیک می دهد. انتشار URLها بر روی نامه های مستقیم، کارت های تجاری، صورت حساب ها، آگهی های چاپی و بی سیم و سایر رسانه ها نیز آگاهی نسبت به نشان های تجاری را افزایش داده و بازدید کننده بیشتری را برای وب سایت به دنبال خواهد داشت.
امروزه اینترنت در کنار سایر رسانه های جمعی، به سرعت به محیطی فوق العاده برای بازاریابی شرکت ها، محصولات و خدمات تبدیل گردیده است. آگهی های آنلاین شامل اتصالات (Links) و تبلیغات بر روی وب سایت های سایر شرکت ها و ثبت وب سایت در موتورهای جستجو و فهرست ها می گردند. علاوه بر این شرکت ها می توانند برای قرار دادن آگهی های سایر شرکت ها و کسب و کارها بر روی وب سایت خود، از آنها هزینه دریافت نمایند.
آگهی های Banner در حقیقت بیل بوردهای آنلاین هستند، تنها تفاوت آنها با بیل بوردهای بزرگراه های شهری این است که Bannerها قابلیت محاوره پذیری دارند.
Double-click.com و Valueclick.com نمونه ای از شرکت هایی هستند که خدمات میزبانی Bannerها را ارائه می دهند. برخی شرکت ها هزینه های آگهی را بر اساس تعداد دفعات مشاهده یک Banner در صفحه محاسبه می کنند، درحالیکه سایر شرکت ها این محاسبه را بر اساس تعداد کلیک های انجام گرفته بر روی Banner تبلیغاتی انجام می دهند. مسئولیت انجام خرید و یا عدم خرید بازدید کننده بر عهده خود شرکت ارائه دهنده Banner بوده و به این بستگی دارد که تا چه اندازه در جذب مشتری و ایجاد اشتیاق خرید در وی موفق بوده است.
موتورهای جستجو
موتور جستجو برنامه ای است که وب سایت های مختلف را بررسی کرده و به دنبال محتویات خاصی می گردد. این جستجو بر اساس کلمات کلیدی یا سایر معیارهای درجه بندی موتور جستجو در سایت های مربوطه صورت می پذیرد.
اولویت داشتن در فهرست نتایج موتور جستجو تأثیر بسیاری در هدایت مشتریان به سمت یک سایت دارد. شرکت ها و صاحبان کسب و کار با اختصاصی کردن وب سایت خود و ثبت آن، می توانند موقعیت سایت خود را در فهرست نتایج موتور جستجو بهبود ببخشند.
تگ متا
تگ متا، نوعی تگ HTML است که حاوی اطلاعاتی در مورد صفحه وب می باشد. تگ متا نحوه نمایش صفحه وب را تغییر نمی دهد. این تگ حاوی توصیفی از صفحه، کلمات کلیدی و عنوان صفحه می باشد. موتورهای جستجو غالبا از تگ متا برای اولویت بندی فهرست نتایج استفاده می کنند.
برخی موتورهای جستجو نیز، سایت ها را به وسیله ارسال برنامه ای به نام Spider درجه بندی می کنند. برنامه Spider تگ های متا را خوانده و ارتباط آن با اطلاعات موجود در صفحه وب و کلمات کلیدی آنرا مشخص کرده و سپس سایت را بر اساس گزارشات بازدید کنندگان، اولویت بندی می کند. بازاریابان شرکت باید سایت های رقبا را مورد بررسی قرار داده و تگ های متای این سایت ها و محتویات آنها را تحلیل کنند. سپس تگ متای سایت شرکت خود را به گونه ای ایجاد نمایند که در نتایج جستجوی موتورهای جستجو در اولویت های ابتدایی فهرست آورده شود.
برای دریافت اطلاعات مفید در مورد انتخاب کلمات کلیدی به سایت های زیر مراجعه نمایید:
www.websearch.about.com/internet/websearch/insub2mo2.htm
برنامه های وابسته (Affiliate)
برنامه وابسته (Affiliate) نوعی مشارکت است که در آن یک شرکت بر اساس فعالیت های از پیش تعیین شده از سوی بازدیدکنندگان که از سایت وابسته به سایت تجاری کلیک می کنند، هزینه می پردازد.
برنامه های وابسته باعث افزایش ترافیک سایت می گردند، لینک های موجود در سایت های دیگر را در مقابل پرداخت هزینه، ارسال می کنند. این هزینه معمولا شامل درصدی از فروش بوده و یا مبلغی ثابت برای هر بار کلیکی خواهد بود که به فروش منجر شود. Befree.com خدماتی پولی است که کاربران را در ایجاد برنامه های وابسته کمک می کند.
روابط عمومی
قسمت روابط عمومی سایت، آخرین اطلاعات مربوط به محصولات، خدمات و مواردی مانند تبلیغات شرکت و عکس العمل های مصرف کنندگان را در اختیار دارد. یکی از مهمترین وظایف روابط عمومی، برقراری ارتباط با بازدیدکنندگان سایت از طرق مختلف مانند مطبوعات، سخنرانی ها، رویدادهای خاص، نمایشگاه و پست الکترونیک می باشد.
مطبوعاتی که رویدادهای جدید و سایر اخبار مهم را اعلام می کنند، بر روی وب قابل دریافت هستند. مثلا PRWeb (www.prweb.com) به بازاریابان امکان ارسال رایگان اخبار را می دهد. گاهی اوقات مطبوعات آنلاین شامل کلیپ های ویدئویی برای نمایش اخبار، سخنرانی ها و آگهی ها می باشند.
برای مشاهده فهرست هایی از مطبوعات جدید شامل اخبار ویدئویی و صوتی به سایتهای:
www.businesswire.com و www.prnewswire.com
می توانید مراجعه نمایید.
مدیریت بحران یکی از ابعاد کاری روابط عمومی است که برای پاسخگویی به مشکلات موجود در شرکت ایجاد شده است. هنگامی که شرکت ضعیف عمل می کند، روابط عمومی با توجه به مکانیزم هایی که در اختیار دارد، متوجه ضعف گردیده و آنرا به مدیریت سایت اطلاع می دهد. و نیز مراحل لازم برای رفع مشکلات را اعلام خواهد نمود.
مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM بر ایجاد و نگهداری خدمات کیفی برای مشتریان تأکید دارد. یک CRM کارآمد شامل برقراری ارتباط با مشتریان برای بهینه ساختن تحویل محصولات و خدمات، همچنین ارائه اطلاعات و راه حل هایی برای رفع مشکلات مشتریان و پاسخ دادن به خواسته ها و نیازهای آنان می باشد. صاحبان کسب و کار موفق می دانند که رضایت مشتری همواره راز موفقیت شرکت می باشد. شاید به این دلیل مهم که می دانند حفظ مشتریان فعلی به مراتب مقرون به صرفه تر و ارزان تر از جذب مشتریان جدید است. صاحبان کسب و کارهای آنلاین باید توجه خاصی به CRM داشته باشند، ایجاد ارتباط شخصی با مشتریان به راهکارهای نوین و بدیعی نیاز دارد.
زمینه های CRM شامل تماس های تلفنی میان نمایندگان شرکت با مشتریان، ردیابی و ثبت فروش های صورت گرفته و پشتیبانی از فناوری و پرسنل درگیر در گردش کار تجاری می باشد.
وظایف منحصر به فرد eCRM یا کاربرد CRM برای راهبرد کسب و کار الکترونیک شامل شخصی سازی و اختصاصی سازی تجارب مشتری و تعادل او با سایت، مرکز تلفن یا هر جامعه دیگری که برای تماس مشتری با کسب و کار الکترونیک در نظر گرفته شده، خواهد بود. اصطلاح iCRM یا مدیریت ارتباط با مشتری اینترنتی را می توان به جای eCRM در اشاره به مدیریت ارتباط با مشتری کسب و کار الکترونیک به کار برد. تحلیل گران تجاری باید تمام جزئیات و داده های طرحهای CRM را در جهت کاهش هزینه ها یا کاهش حجم شکایات بازنگری نموده و سیستم CRM را اصلاح نمایند.
امنیت در تجارت (کسب و کار) الکترونیک
امنیت در کسب و کار الکترونیک، شامل محافظت از ارتباطات الکترونیکی و حفظ امنیت شبکه می باشد. یک انتقال مطمئن و موفق باید چهار شرط اساسی را دارا باشد:
1ـ رعایت حقوق فردی:
چگونه می توانید تضمین نمایید که اطلاعات انتقال یافته بر روی اینترنت توسط شرکت سومی ثبت و ارسال نشده باشد؟
2ـ درست بودن:
چگونه تضمین می کنید که اطلاعات ارسال یا دریافت شده، تغییر نیافته است؟
3ـ دارا بودن مجوز:
چگونه فرستنده یا گیرنده یک پیام، صحت این مورد را بررسی می کند؟
4ـ مستند بودن:
چگونه از لحاظ قانونی ثابت می کنید که یک پیام، ارسال یا دریافت شده است؟
علاوه بر این ها، امنیت شبکه بر مسئله دسترس پذیری نظارت می کند، به این معنی که:
چگونه می توان تضمین نمود که شبکه و سیستم های کامپیوتری مربوط به آن به طور پیوسته به فعالیت خود ادامه می دهند؟
مهندس وانیک هرمزد - زمستان 2009